САД беа најголемиот извозник на течен природен гас минатата година

21

Извозот на течен природен гас (ТНГ) од Соединетите Држави достигна месечни и годишни рекорди во декември, покажаа податоците за следење на танкерите, а аналитичарите велат дека тоа ги позиционирало САД да ги надминат Катар и Австралија и да станат најголем извозник на течен природен гас (ТПГ) во светот во 2023 година.

САД беа истакнати во растот на глобалната понуда на TPG во 2023 година, рече Алекс Мунтон, директор за глобално истражување за гас и TPG во консултантската компанија Rapidan Energy Group, за порастот на 8,6 милиони метрички тони кои ги напуштија американските пристанишни терминали во декември.

Катар беше најголемиот извозник на TPG во 2022 година, а Австралија беше втор по големина таа година, покажуваат податоците на американската влада.

„Рекордно производство во САД беше постигнато благодарение на два фактори: враќањето на постројката на Фрипорт ТПГ на целосна услуга, која додаде шест милиони тони на вкупното, и целата година на производство од постројката Venture Global LNG Calcasieu Pass, која додаде три милиони тони повеќе отколку во 2022. година“, изјави Мантон, пренесува Ројтерс.

Целогодишниот извоз од САД се зголеми за 14,7 отсто на 88,9 милиони метрички тони (MT), главно поради враќањето на целосното производство на постројката Фрипорт, која претрпе пожар во 2022 година. Вкупните испораки се зголемија во споредба со 77,5 милиони метрички тони во 2022 година, покажаа податоците од давателот на финансиски информации.

Европа остана главната дестинација за американскиот извоз на TPG во декември, со 5,43 MT или нешто повеќе од 61 процент. Во ноември, 68 отсто од американскиот извоз на ЛНГ беше во Европа, а падот од месец во месец покажува дека оваа зима е потопла од вообичаеното.