САД даваат 52,7 милијарди долари на индустријата за чипови

27

Американскиот претседател Џо Бајден го потпиша долгоочекуваниот нов закон со кој ќе се обезбедат 52,7 милијарди долари субвенции за компании кои се занимаваат со истражување и производство на полупроводници во САД. Ова треба да ги стимулира напорите на компаниите и да и помогне на земјата да биде поконкурентна против напредокот на Кина во науката и технологијата.

„Иднината ќе биде направена во Америка“, рече Бајден на настанот. Сепак, остана нејасно кога локалното Министерство за трговија ќе ги формира правилата за доделување грантови и колку време ќе биде потребно за да се потпишат проектите.

На потпишувањето присуствуваа извршните директори на Micron, Intel, Lockheed Martin, HP и AMD, заедно со гувернерите на Пенсилванија и Илиноис, градоначалниците на Детроит, Кливленд и Солт Лејк Сити.

Новиот закон има за цел да го олесни недостигот на чипови што во последниве години влијаеше на сè, од автомобили и пиштоли до машини за перење и видео игри. Илјадници автомобили и камиони останаа во фабриките чекајќи ги испораките на чиповите што им беа потребни за работа.

Новото правило вклучува и даночен кредит од 25 отсто за инвестиции, во вредност од 24 милијарди долари, за изградба на фабрики за чипови.

Многу државни пратеници рекоа дека вообичаено не би поддржале толку големи субвенции за приватниот бизнис, но исто така истакнаа дека Кина и Европската унија веќе обезбедиле милијарди стимулации за нивните компании за чипови.

Креаторите на политиката на САД, исто така, ги наведоа ризиците за националната безбедност и големите глобални проблеми со синџирот на снабдување кои го попречуваа глобалното производство во последниве години.