САД ги заоструваат санкциите против Huawei и ZTE

23

Американскиот претседател Џо Бајден потпиша нов закон со кој ќе им се забрани на компаниите како Huawei и ZTE да добиваат одобрение за лиценци за распоредување мрежна опрема во САД.

Законот за заштитена опрема од 2021 година ќе бара од американската Федерална комисија за комуникации (FCC) да усвои нови правила кои повеќе нема да ги разгледуваат или одобруваат барањата за дозвола за распоредување мрежна опрема што претставува закана за националната безбедност, објави ZDNet.

Минатата година, FCC формално ги идентификуваше Huawei и ZTE како закани за националната безбедност. Одлуката дојде откако агенцијата утврди дека двете компании имаат блиски врски со кинеската Комунистичка партија и со кинескиот воен апарат.

Од март, комесарот на FCC, Брендан Кар, постојано бараше да се воведе новото правило. Тој постојано изјави дека FCC одобрила употреба на 3.000 апликации за мрежна опрема на Huawei.

„Откако ќе утврдиме дека Huawei или друга опрема претставува неприфатлив ризик за нашата национална безбедност, нема смисла да дозволиме токму таа опрема да се купи и инсталира во нашите комуникациски мрежи“, рече Кар.

Покрај Huawei и ZTE, други кинески компании идентификувани како закани за националната безбедност се Hytera Communications Corporation, Hangzhou Hikvision Digital Technology Company и Dahua Technology Company.

Кон крајот на минатиот месец, FCC, исто така, ги укина правата на China Telecom да работи во САД. Телекомуникацискиот гигант мора да се повлече од пазарот и да престане да ги нуди своите услуги до Божиќ.

„China Telecom Americas, американската подружница на кинеското државно претпријатие, е предмет на употреба, влијание и контрола од страна на кинеската влада и најверојатно ќе биде принудена да ги исполни барањата на кинеската влада“, соопшти FCC.