САД и Јапонија ги здружија силите за да развијат чипови од 2 нанометри

65

САД и Јапонија заеднички ќе развиваат технологии за масовно производство на чипови од 2 нанометри. За таа цел до крајот на годината ќе биде отворен истражувачки центар во Јапонија во рамки на партнерски проект со САД, објави Nikkei Asian Review.

Во иднина, заедничкиот проект ќе им помогне на компаниите од двете развиени земји да изградат стабилни синџири на снабдување и да се заштитат од потенцијалните тензии меѓу Кина и лидерот во индустријата за полупроводници – Тајван.

Центарот ќе функционира како дел од новиот истражувачки институт кој исто така ќе биде отворен оваа година. Во проектот ќе бидат вклучени и специјалисти од Националниот центар за полупроводнички технологии на САД.

Првично, истражувачите од двете земји ќе се фокусираат на развој на напредни чипови базирани на 2nm технологија што ќе ги подобри перформансите и ќе ја намали потрошувачката на енергија во споредба со постоечките решенија.

Се очекува Центарот да воспостави и прототип производствена линија, а крајната цел на проектот е да започне масовно производство на напредни чипови во Јапонија до 2025 година.

Плановите за започнување на партнерски проект беа објавени уште во мај од страна на јапонскиот министер за економија, трговија и индустрија Коичи Хагиуда и американската министерка за трговија Џина Раимондо. Од јапонска страна, учесници во проектот се Националниот институт за напредна индустриска наука и технологија (NIAIST), Институтот за физички и хемиски истражувања (Riken) и Универзитетот во Токио.

Тајван моментално има повеќе од 90% од светскиот капацитет за производство на полупроводници под 10nm. Компаниите за полупроводници на островот планираат да усвојат 2nm технологија до 2025 година.

Во исто време, постојат стравувања дека Пекинг планира насилно да го припои островот кон копното на Кина, а САД категорично не се задоволни поради тоа – повеќето модерни чипови доаѓаат токму од Тајван.

По завршувањето на истражувачкиот проект, развиените технологии ќе бидат префрлени во други земји кои се блиски до САД – на пример, Јужна Кореја. Иницијативата вклучува не само технолошка, туку и финансиска поддршка: едно од претпријатијата во Токио може да добие инвестиции во износ од 1 трилион јени (7,3 милијарди долари).

Светски лидер во производството на модерни чипови денес е тајванскиот TSMC, а потоа јужнокорејскиот Samsung и американскиот Intel. САД се исто така центар за напреден развој на чипови, особено преку Nvidia и Qualcomm.

Од друга страна, јапонските компании Tokyo Electron, Screen Holdings, Shin-Etsu Chemical и JSR се специјализирани за опрема и материјали за производство на чипови. Во раните 1990-ти, уделот на Јапонија на глобалниот пазар на полупроводници беше околу 50%, но сега падна на 15%.