САД и Јапонија ја зајакнуваат соработката во развојот на чипови

13

Соединетите држави и Јапонија ќе ја продлабочат соработката во истражувањето и развојот на напредни чипови и други технологии, објавија двете земји во петокот, што е најнов знак за зајакнување на врските меѓу двата сојузници од компјутерската индустрија.

Одлуката беше објавена во време кога Вашингтон и Токио ја намалуваат својата изложеност кон Кина и работат заедно на проширување на производството на чипови и обезбедување напредни компоненти неопходни за економски раст.

САД, Јапонија и другите земји од Г7 минатата недела се согласија да „не ризикуваат“, но не да се дистанцираат од Кина, нагласувајќи ја длабоката загриженост кај понапредните демократии за растечката технолошка моќ на Кина и нејзината улога во синџирите на снабдување со технологија.

Во заедничката изјава, двете земји се согласија да ја зајакнат соработката меѓу сопствените истражувачки и развојни центри додека планираат идна технолошка соработка.

Тие се согласија да работат заедно на „идентификување и решавање на географската концентрација на производството што ја поткопува еластичноста на синџирот на снабдување со полупроводници“. Тие, исто така, се обврзаа на зајакнување на синџирите на снабдување преку работа со земјите во развој.