САД ќе донираат 500 милиони дози Pfizer

4

Американската администрација планира да донира 500 милиони дози од вакцините на Pfizer на скоро 100 земји во следните две години.

САД оваа година ќе купи 200 милиони дози, а во првата половина од следната година 300 милиони. Сите тие ќе бидат донирани на сиромашни земји, вкупно 92 и во Африканската унија.

Донациите ќе одат преку Ковакс системот што е наменет за снабдување со вакцини на слабо развиените земји. Таа иницијатива има поддршка од Светската здравствена организација и Глобалниот сојуз за вакцини и имунизација.

Фото: Facebook