САД ќе формираат две нови канцеларии за криптовалути

28

Американскиот регулатор за хартии од вредност ќе формира две нови канцеларии за обработка на документи поврзани со крипто средствата и секторот за животни науки, објави агенцијата во петокот, пренесува Ројтерс.

„Канцеларија за крипто средства“ и „Канцеларија за индустриски апликации и услуги“ ќе се приклучат на седумте постоечки канцеларии во рамките на одделот на Комисијата за хартии од вредност (SEC) што се занимава со корпоративно откривање на податоци.

„Како резултат на неодамнешниот раст во индустријата за крипто-средства, видовме потреба да обезбедиме поголема и поспецијализирана поддршка“, рече во изјавата Рене Џонс, директор за корпоративни финансии.

Криптовалутите и другите дигитални средства пораснаа во популарност во последниве години и сè повеќе се испреплетуваат со регулираниот финансиски систем, оптоварувајќи ги креаторите на политиките со ризици од следење во главно нерегулиран сектор.

Сепак, оваа година беше забележан остар пад на побарувачката за криптовалути бидејќи расположението за глобалниот ризик беше поткопано од кризата во Украина, агресивното монетарно затегање и децениската висока инфлација.