САД ќе ја зграпчат круната за најголемиот светски извозник на течен природен гас

110

Пет години откако Соединетите Американски Држави станаа нето извозник на природен гас на годишно ниво, што е дополнителен доказ за тоа како домашниот бум во производството на нафта и гас го менува глобалниот енергетски пазар, извозот од земјата, како по цевководи, така и во форма на течен природен гас, значително скокна.

Американската Администрација за енергетски информации (ИЕА) предвидува дека САД ќе ги надминат Австралија и Катар и ќе станат најголемиот извозник на течен природен гас оваа година. Извозот на течен природен гас продолжува да го води растот на извозот на природен гас од САД.

Соединетите Американски Држави во моментов се вториот најголем извозник на природен гас во светот, се разбира по Русија.

Според ИЕА, годишниот извоз на течен природен гас од САД се очекува да порасне за 6,7 милијарди кубни метри дневно во 2022 година.

Управата за енергетика предвидува дека извозот на природен гас преку гасоводи до Мексико и Канада, исто така, ќе се зголеми, благодарение на поголемиот извоз во Мексико.

За прв пат, извозот на течен природен гас од САД го надмина извозот на гасоводот на годишно ниво во 2021 година.Месечниот извоз на течен природен гас постојано поставува нови рекорди во 2021 година и во просек оваа зима изнесува 3,1 милијарди кубни метри дневно, што е повеќе од минатата година во тоа време. Американскиот извоз на течен природен гас достигна нов врв во март 2022 година, благодарение на санкциите на ЕУ против Русија.

Дополнително, проширен е капацитетот за извоз на течен природен гас на земјата во 2021 година со Sabine Pass Train 6 и капацитетот на терминалите за извоз на течен природен гас Sabine Pass и Corpus Christi.

Трендот ќе продолжи

Соединетите Американски Држави ќе станат најголемиот капацитет за извоз на течен природен гас во светот, откако новиот објект за извоз на течен природен гас Calcasieu Pass ќе биде пуштен во употреба до крајот на 2022 година. ИЕА предвидува дека релативно високата побарувачка на течен природен гас во Азија и Европа ќе придонесе за продолжување на извозот на течен природен гас од САД.

Но, не само ЛНГ доживува огромен раст на извозот. Извозот на САД по гасоводи, исто така, се зголеми во 2021 година.