САД од средината на март воведува царина од 200 отсто за увоз на руски алуминиум

24

Белата куќа  објави дека почнувајќи од 10 март, САД ќе воведат царина од 200 отсто за преработен алуминиум и неговите деривати произведени во Русија.
Според Ројтерс, САД ќе воведат царина од 200 отсто за увоз на алуминиумска руда произведена во Русија почнувајќи од 10 април, што може да се спореди со забрана за увоз.

„Претседателот Бајден постави приоритет да ги ублажи ефектите од руската инвазија на домашните индустрии кои се клучни за нашата национална безбедност, вклучително и американската алуминиумска индустрија“, се вели во соопштението на американското Министерство за трговија.

Според агенцијата, околу 6 отсто од светските резерви на алуминиум ги произведува руската компанија Русал.

„Со наметнувањето на овие тарифи, ние ѝ ускратуваме на Русија важен пазар за нејзиниот алуминиум, додека се залагаме за американските работници. „Продолжуваме да се залагаме за санкции како најефективно средство за владата да преземе акција против Русија и да ги израмни условите за американските производители“, се додава во соопштението.

Откако беше објавено дека САД ќе воведат нови царини, цените на алуминиумот, клучот за транспортната и градежната индустрија, паднаа за 2,5 отсто на 2.337 долари за тон, од 2.321 долар порано.

Малку е веројатно дека царините значително ќе го затегнат пазарот на алуминиум во САД, бидејќи земјата увезува само мал процент алуминиум од Русија, наведува Ројтерс.

Американскиот увоз на алуминиумска руда и легури од Русија изнесуваше вкупно 191.809 тони, или околу 4,4 отсто од вкупно повеќе од 4,4 милиони тони минатата година, во споредба со 8,9 отсто во 2018 година и 14,6 отсто во 2017 година, според Trade Data Monitor.

Фото: Pixabay