САД: Санкциите за руската нафта ја продлабочуваат светската криза

35

Американските власти развиваат план за намалување на глобалните цени на нафтата, каков што никогаш досега не бил испробан, за да се спречи продлабочување на економската криза и недостиг на храна, пишува Њујорк Тајмс, повикувајќи се на извори од Белата куќа.
Тој план, како што се наведува, би бил усогласен со европските санкции и би овозможил одржување на испораките на руската сурова нафта на светските пазари по значително намалена цена.

Весникот наведува дека Белата куќа стравува дека новата серија европски санкции насочени кон глобален прекин на протокот на руска нафта до крајот на годината би можела да доведе до бројни скокови на цените на енергијата, што дополнително ќе ги загрози веќе исцрпените потрошувачи и ќе ги турка САД и другите светски економии во сериозна криза и откажување.

Тој синџир на настани може да го влоши и онака сериозниот недостиг на храна што ги мачи многу земји низ светот.

Аналитичарите пресметаа дека намалувањето на залихите на нафта може да доведе до зголемување на цената на таа енергија до 200 долари за барел или повеќе, што значи дека Американците би платиле 7 долари за галон бензин.

Додека американскиот претседател Џо Бајден вршеше притисок врз Европа да го замрзне увозот на руска нафта поради нападот врз Украина, некои аналитичари, како и највисоките економски соработници на претседателот сега стравуваат дека таквата политика може да резултира со огромни количини руска нафта, што претставува нешто помалку од десетина од светските понуди, одеднаш се симнуваат од глобалниот пазар.

Потенцијален нов нафтен шок кој дополнително ќе ја загрози глобалната економија, а можеби и изгледите за реизбор на претседателот Бајден, ја поттикна администрацијата во Вашингтон да започне да ги убедува светските лидери и деловните кругови ширум светот да потпишат договор за глобално ограничување на цената на Руска нафта.

Претставниците на администрацијата и самиот Бајден укажуваат дека целта е двојна: да се намали протокот на пари кон руската воена машина и да се намали притисокот врз потрошувачите ширум светот кои се соочуваат со постојано зголемување на цените на горивото.

Планот нема да влијае на европските санкции, соопшти Белата куќа, но ќе ги олесни некои други ограничувања под услов транспортираната руска нафта да се продава по цена не повисока од онаа што ја одредуваат САД и нивните сојузници.

Ова ќе и овозможи на Москва да продолжи да транспортира нафта во остатокот од светот, а нафтата што сега се испорачува во Франција или Германија би отишла кај други клиенти во Централна Америка, Африка, Кина и Индија, но по намалена цена.

Некои економисти и експерти од нафтената индустрија се скептични дека оваа идеја ќе заживее и предупредуваат дека планот главно може да придонесе за зголемување на заработката на рафинериите за нафта и дека Русија и нејзините сојузници би можеле категорично да одбијат да ја продаваат својата нафта по цена што ја диктира САД.