САД станаа најголемиот извозник на нафта во ЕУ

43

Соединетите Американски Држави станаа најголемиот снабдувач на сурова нафта за Европската унија, откако 18 отсто од увозот на сурова нафта дојде од Америка во декември, објави оваа недела Евростат. Ова претставува голем пресврт, бидејќи Русија до неодамна беше главниот извозник на нафта во ЕУ.

Според податоците на Евростат, Русија до крајот на јануари минатата година била најголемиот снабдувач на нафта во ЕУ со 31 отсто од вкупниот увоз. Во исто време, САД беа на второ место со максимален удел до 13 проценти, пренесува CNN.

Почетокот на војната во Украина во февруари минатата година доведе до пресврт во снабдувањето со енергија во Европа. Земјите од ЕУ го намалија увозот на руски енергетски производи, а Брисел воведе санкции за увоз на нафта и јаглен од Русија.

Во декември, Европската унија го забрани увозот на руска нафта по морски пат и воведе ценовно плафон, кој им забранува на испраќачите, осигурителните брокери и другите компании да ги даваат своите услуги во трговијата и транспортот, доколку руската нафта чини повеќе од 60 долари за барел.

Кога започна војната, некои европски земји исто така почнаа да го намалуваат увозот на руски природен гас, додека Москва во исто време ги намали испораките. Руски Гаспром испорача околу 35 отсто од вкупниот европски увоз на гас во 2021 година, само за значително да ги намали испораките минатата година до целосното прекинување на испораките преку гасоводот Северен тек 1 во септември, откако гасоводот беше миниран.

Рускиот удел во европскиот увоз на природен гас падна од 31 отсто во првиот квартал на околу 19 отсто до крајот на годината, покажуваат податоците на Евростат. Ова им овозможи на САД да станат вториот најголем снабдувач на гас во ЕУ со околу 20 отсто учество, додека Норвешка го зазеде првото место со 31 отсто.

Извозот на сурова нафта на САД во Европа растеше уште пред војната, но нејзиниот почеток ја зголеми побарувачката за алтернативни залихи, според Vortex. Увозот на руска нафта во ЕУ беше нестабилен помеѓу февруари и април минатата година, но постојано се намалуваше од септември до четири отсто во декември.

До крајот на минатата година, најголеми добавувачи на сурова нафта во ЕУ беа САД, Норвешка и Казахстан, а според Евростат, тоа покажува дека ЕУ успеа да се прилагоди на променливото опкружување на пазарот на нафта и практично стави крај на зависноста од нафтата. увоз од Русија.

За тоа време, Русија најде нови купувачи за својата нафта, продавајќи ја со значителен попуст. Цената по која во моментов се продава руската нафта од Урал е околу 54 долари за барел, што е за околу 25 долари помалку од цената на референтната нафта брент.

Главни купувачи на руската нафта се Индија и Кина, кои го зголемија увозот од почетокот на војната во Украина. Рускиот министер за енергетика Николај Шулгинов оваа недела објави дека Москва успешно го пренасочила „целиот обем“ на извоз на сурова нафта и нафтени деривати изгубени поради санкциите на Западот, пренесува ТАСС.