SALt – лампа работи осум часа со само една чаша солена вода

16

salt sijalica

Руралните области на Филипините наскоро ќе се ослободат од свеќите и сијалиците на батерии, заменувајќи ги со еколошка алтернатива што функционира со помош на солена вода, пишува Inhabitat.

Проектот Sustainable alternative lighting project, познат како SALt, е одговорен за развој на оваа револуционерна светилка. Овој проект ќе им помогне на сиромашните заедници на Филипините да добијат алат којшто на сигурен и еколошки прифатлив начин ќе ги замени досегашните ноќни светилки.

salt

Во овој момент на Филипините се користат парафински светла или батериски сијалици, коишто често пати предизвикуваат пожари или влијаат на семејниот буџет поради скапите батерии.

SALt користи чаша вода со две лажици сол за да може да се обезбеди и до 8 часа светлина. Наместо обична вода, може да се користи и морска вода.

Електродите во уредот може да траат и до една година, во зависност од тоа колку често и долго се користи, а има ниско CO2 влијание.

Оваа светилка има можност и да наполни мобилен телефон или други уреди со USB приклучок.

lampa solena voda