Само 41 компанија во Шпанија се пријавиле за тестирање на четиридневната работна недела

7

Само 41 компанија се пријавија за пилот-програмата на шпанската влада, која на компаниите им нуди финансиски средства за тестирање на четиридневната недела, соопшти Министерството за индустрија на Шпанија.

Тие компании вработуваат 503 работници и аплицирале за 2,8 милиони евра помош, додека целиот буџет за оваа пилот програма изнесува 9,6 милиони евра, пренесува Ројтерс.

И покрај помалиот број учесници, двегодишната програма сепак ќе и овозможи на владата да ги анализира нивоата на продуктивност.

Сличен проект беше актуелен и во Велика Британија, каде што вработените во 61 компанија во просек работеа по 34 часа за четири дена.

Проектот траеше од јуни до декември 2022 година и беше најголемиот експеримент во светот за скратување на работната недела.

Повеќето компании кои учествуваа во истражувањето решија да продолжат со четиридневната работна недела.