Само четири проценти од најголемите светски компании ги следат климатските цели

22

Половина од 2.000 најголеми светски котирани компании поставија цел да постигнат нула емисии до средината на векот, но само мал дел ги исполнуваат упатствата на Обединетите нации за тоа што претставува ветување за квалитет, покажа извештајот во понеделникот.

Net Zero Tracker, независен конзорциум за податоци што го вклучува Универзитетот во Оксфорд, рече дека корпоративните цели на компаниите Forbes2000 од јуни минатата година до октомври оваа година генерирале околу 27 трилиони долари приход, пренесува Ројтерс.

Во исто време, само четири отсто од компаниите ги исполнуваат критериумите поставени од ОН. Насоките на ОН бараат итно намалување на сите емисии, како и годишно ажурирање на привремените и долгорочните цели. Мал број компании го достигнаа прагот на квалитет за користење на јаглеродни отстапки, а нешто поголем број имаа емисии во согласност со вредноста на компанијата.

Темпото на промени меѓу владите и компаниите треба да биде централен дел од разговорите за климата на COP28 во Дубаи на крајот на ноември. Како и компаниите, Net Zero Tracker ги следи ветувањата дадени од нации, држави, региони и градови користејќи машинска и човечка анализа на податоци.

Net Zero Tracker рече дека повеќето од најголемите светски компании не ги исполнуваат своите нето цели. Покрај Оксфорд, конзорциумот Net Zero ги вклучува The Energy Climate Intelligence Unit, EnviroLab и NewClimate Institute.