Само осум проценти од работниците се вратија на работа во канцелариите на Менхетен по коронавирусот

25

Враќањето на Њујорк во вообичаениот ритам по пандемијата на коронавирус е сè уште бавно бидејќи само мал дел од канцелариските работници на Менхетен се вратиле физички на работа, покажа истражување.

Резултатите од истражувањето спроведено од Partnership for New York City, кое ги претставува најголемите работодавци во Големото јаболко, покажуваат дека на крајот на април, 62 отсто од канцелариските работници кои работат на Менхетн ги работеле вообичаените работни денови од дома, а само еден од дванаесет или само 8 проценти пет дена во неделата и физички доаѓал во канцеларија.

„Колку подолго луѓето работеа од дома, толку подолго сакаа да продолжат да работат на тој начин“, рече Кети Вајлд, извршна директорка на Partnership for New York City.

„Тоа се нарекува инерција. Колку подолго луѓето прават една работа, толку е потешко да ги натерате подоцна да ги променат своите навики“.

Враќањето на работа е многу побавно отколку што предвидуваше организацијата пред омикрон да го направи нормалниот живот во Големото јаболко невозможен.

Истражувањето спроведено на крајот на октомври покажа дека речиси половина од канцелариските работници на Менхетн физички ќе дојдат во нивните канцеларии до крајот на јануари.

Предвидувањата за враќање во нормала се покажаа неточни и пред една година.

Истражувањето од март 2021 година покажа дека работодавците очекуваат околу половина од работниците да се вратат во канцелариите до септември минатата година.

Околу 78 отсто од големите градски компании и работодавци веруваат дека комбинацијата од далечина и физичко присуство во канцеларија ќе остане меѓу вработените, покажа истражувањето.

Многу њујорчани продолжуваат да го наведуваат криминалот и вознемирувањето како една од причините зошто не сакаат да се вратат во канцеларија. Речиси две третини од испитаниците рекле дека подобрувањето на јавната безбедност и решавањето на кризата со бездомниците во мултимилионскиот град ќе придонесе долг пат кон враќање на работниците во канцелариите.

„Анкетата покажа дека луѓето се загрижени за криминалот, бездомништвото и менталното здравје, но во исто време чекаат нивните колеги да се вратат во канцелариите. Всушност, сите чекаат Менхетн да се врати на она што беше во 2019 година“, рече Вајлд.

„Кога њујорчаните ќе видат повеќе полиција во метрото, тоа им дава чувство на сигурност и олеснување, но во исто време гледаат многу бездомници на улиците кои страдаат од разни ментални нарушувања, а никој не се грижи за нив. Многу од нив се дрогираат среде улица. Тоа ги вознемирува и ги одвраќа да дојдат во канцелариите“.

„Може да се каже дека станува збор за квака-22“, рече Вајлд. „Колку помалку патници кои пристигнуваат во Њујорк секој ден од предградијата, толку помалку луѓе на улиците ја вршат својата работа и сè повлекува нови проблеми.“

Вајлд е убедена дека луѓето ќе се вратат во нивните канцеларии на Менхетн во следните две години, но во исто време бавниот процес на враќање може да и наштети на економијата на големиот град.

Во март, стапката на невработеност во Њујорк беше 6,5 отсто, што е речиси двојно повеќе од националниот просек од 3,6 отсто. И бројот на патници во јавниот превоз е намален за околу 40 проценти во однос на 2019 година, а лошата вест е што овој процент не се менува со месеци.