Сан Франциско ги забранува чашите и амбалажата од стиропор

215

plasticni casi za kafe

Американскиот град Сан Франциско од први јануари следната година воведува целосна забрана за користење на чаши за чај или кафе и амбалажа направена од стиропор, пишува San Francisco Chronicle.

Забраната се однесува на продажба на производи во амбалажа од стиропор во сите малопродажни и угостителски објекти.

Стиропорот е одличен изолациски материјал, но многу лесно се распаѓа по што зад себе остава илјадници тони ѓубре на земјата и во водите. Еколозите ја поздравуваат оваа одлука, но некои сметаат дека напорите треба да се насочат кон рециклирање на стиропорот бидејќи има многу трговци кои не можат да си дозволат “зелена“ алтернатива на овој материјал.