Santiment споделува предупредување за крипто-пазарот

16

Фирмата за крипто-аналитика, Santiment истакнува клучен индикатор што може да го сигнализира крајот на неодамнешното рели на крипто-пазарот.

Агенцијата вели дека односот на добивка/загуба и за Bitcoin и за Ethereum е на највисоко ниво во скоро шест месеци, што укажува на тоа дека може да се види корекција.

Денес, Bitcoin го гледа вториот најголем однос на трансакции остварени на добивка и загуба во последните 5 месеци (2,64 пати повеќе од добивката).

Исто така, Etherium е на второто највисоко ниво во последните 4 месеци (3,03 пати поголема добивка). Овие високи стапки навестуваат прилагодувања.

Компанијата за податоци, исто така, вели дека имало многу разговори за „купување пад“ на социјалните медиуми поради повлекувањето на BTC.

Ова можеби не е сериозен пад на цената на Bitcoin -1,3% во последните 24 часа.

Сепак, по прилично малку FOMO (The fear of missing out) во последните две недели, постои голем оптимизам на социјалните платформи за купување на падот. Ова е најголемиот [сличен] скок во последните три недели.

Santiment исто така гледа како значителното намалување на таксите за трансакции може да го објасни неодамнешното зголемување на цената на Ethereum.

Надоместоците за Ethereum се многу попристапни отколку што видовме во последните 8+ месеци. Просечната такса за гас е само 5,81 долари.

За споредба, просечните такси се зголемија на 69,57 американски долари на 11 мај 2021 година и 62,85 американски долари на 8 ноември 2021 година.

Конечно, Santiment се свртува кон Litecoin. Компанијата за истражување на пазарот вели дека китовите трошат многу алткоини во последно време.

Litecoin можеби не е на радарот на многу трговци во моментов, но тивко штотуку забележа најголем број дневни трансакции so над 100 илјади долари + (3.458 трансакции) во 2022 година.

Ова е обично показател за среднорочни промени во насоката на цените.