Сателитите на SpaceX ги загрижуваат астрономите

45

Амбициите на SpaceX да ја покрие Земјата со брз Интернет преку соѕвездие орбитални сателити растат, но новата студија го покажува значителното влијание на сателитите врз астрономските снимки.

Откако бројот на сателити во ниската орбита на Земјата рапидно се зголеми во последните две години, истражувачите сега открија дека овие објекти влијаат на речиси една петтина од важните астрономски набљудувања. Досега влијанието беше опишано како мало.

SpaceX почна да ги лансира своите сателити Starlink во орбитата во 2019 година, потсетува NewAtlas. Истата година, астрономите забележале дека на нивните слики се појавуваат светли ленти на светлина. Ова предизвика загриженост за тоа како сателитите би можеле да го загрозат темното и тивко небо на кое се потпираат научниците за да го проучуваат универзумот, па дури и да спречат откривање на опасни астероиди во близина на Земјата.

Денес, околу 1.800 интернет сателити кружат околу Земјата на надморска височина од околу 550 км. Анализата на астрономските слики собрани од Zwicky Transient Facility (ZTF) во опсерваторијата Паломар во Калтек во близина на Сан Диего, помеѓу ноември 2019 и септември 2021 година, открива како сателитите „се појавуваат“ во астрономските набљудувања.

Анализата открила вкупно 5.301 светлосни ленти создадени од сателитите Starlink, кои влијаат на речиси една петтина од набљудувањата. Овие набљудувања се прават наутро во зори или навечер во самрак и се од витално значење за откривање на астероиди кои минуваат блиску до Сонцето и недалеку од Земјата.

„Во 2019 година, 0,5% од сликите беа погодени. Сепак, сега се погодени речиси 20 отсто“, вели Пшемек Мроз, водечки автор на студијата.

Засега научниците сметаат дека нивните научни активности не се сериозно загрозени. Секоја од светлосните појаси што се појавуваат на астрономските слики влијае на помалку од 0,1% од пикселите на секоја слика. Временските услови сè уште се голема закана.

„Постои мал ризик од промашување на астероид или друг настан, скриен зад сателитската лента, но во споредба со ефектите од времето, како што е облачното небо, ова се прилично слаби ефекти врз ZTF“, рече коавторот на студијата – Том Принс.

Но, SpaceX планира да пушти до 10.000 сателити во орбитата до 2027 година. Затоа, научниците очекуваат дека скоро сите слики направени во ZTF наскоро ќе содржат барем една светлосна лента.

Научниците се надеваат дека софтверот ќе помогне да се избегне потенцијалното „загадување“ на овие важни астрономски слики. Софтверот може да ја предвиди патеката на сателитите и да дозволи планирање на набљудувања кои избегнуваат откривање на сателити – или потенцијално ги маскираат нивните ефекти.

SpaceX спроведува сопствени мерки за намалување на влијанието на сателитите врз астрономијата. Ова вклучува додавање специјални заштитници за сонце за да се намали нивната рефлексија. Првиот прототип на таква крошна беше објавен во јуни 2020 година.

Според научниците, технологијата со крошна ја намалува осветленоста на сателитите со коефициент околу пет, иако тоа сè уште не е доволно да се каже дека сателитите сериозно не се мешаат во работата на астрономите.

„Не очекуваме сателитите Starlink да влијаат на сликите што не се на самрак, но ако сателитите на другите компании одат во повисоки орбити, тоа може да создаде проблеми за набљудувањата“, предупредува Мороз.