Сатја Надела е најдобриот извршен директор во 2023 година

67

Ова беше година на вештачката интелигенција (ВИ) или, барем, годината за која најмногу се зборува. Но, не сите технолошки компании се истакнаа подеднакво: всушност, ниту една Big Tech компанија не капитализираше од овој растечки тренд како Microsoft.

Затоа, извршниот директор на таа компанија, Сатја Надела, е прогласен за најдобар извршен директор за 2023 година од CNN. Компанијата што ја предводи инвестираше милијарди долари во вештачка интелигенција оваа година, комерцијализираше и вклучи алатки за вештачка интелигенција, како што е ChatGPT, во својот пакет производи.

Мајкрософт го направи сето тоа пред своите ривали, а неговите потези позитивно ги запрепастија набљудувачите на индустријата. Како што пишува CNN, „Мајкрософт покажа дека е способен да се справи со кризата брзо, смирено и смислено“.

Под водство на Сатја Надела, американската компанија повторно се појавува на пазарот како технолошки иноватор, по многу години од лансирањето на Windows. Волстрит, исто така, го забележа успехот на Мајкрософт, бидејќи акциите се зголемија за дури 55 проценти во 2023 година.

Затоа редакцијата на CNN Business го избра Надела за „извршен директор на годината“, пред Џејми Димон ( JPMorgan Chase), Сем Алтман (OpenAI) или Џенсен Хуанг (Nvidia).

Фото: Twitter