Сауди Арамко: Кварталната добивка е намалена за 23 отсто

11

Саудискиот државен нафтен гигант „Арамко“ забележа пад од 23 отсто на нето добивката во третиот квартал на 32,6 милијарди долари што се должи на „влијанието на пониските цени на сурова нафта и продадените количини“, соопшти компанијата во вторникот.
Нето приходот во третиот квартал нагло падна од 42,4 милијарди долари во истото време минатата година, но сепак ги надмина проценките на аналитичарите од 31,8 милијарди долари.

Слободниот готовински тек за компанијата падна на 20,3 милијарди долари, што е помалку од половина од 45 милијарди долари во третиот квартал од 2022 година.

Aramco допрва треба да потврди дека исплатила дивиденда од 29,4 милијарди долари на инвеститорите и на саудиската влада.