Саудијците трошат милијарда долари годишно за да го продолжат животниот век на луѓето

32

Во последните години Саудиска Арабија одлучи да го инвестира огромното богатство што го добива од нафтата во проекти за кои сметаат дека имаат потенцијал, но не се традиционални за нив.

Престолонаследникот Мохамед бин Салман, кој е де факто владетел на Саудиска Арабија, ќе издвојува повеќе од милијарда долари годишно на фондацијата Хеволушн, фондација која работи на продолжување на човечкиот животен век.

Како што пишува Wall Street Journal, тоа драматично би го проширило глобалното финансирање достапно за долговечно биолошко истражување, кое сега главно доаѓа од САД.
Извршниот директор на Саудиската фондација, др. Мехмуд Кан вели дека голем дел од првичните донации најверојатно ќе завршат на универзитети и стартапи во САД, каде што научниците се обидуваат да развијат третмани кои го забавуваат, спречуваат или дури го поништуваат процесот на стареење.

Засега, најголемиот предизвик на Hevolution е како да ги троши своите пари на поле кое сè уште е релативно мало и во свет каде што многумина се сомневаат во сè што прави Саудиска Арабија.

Во написот се наведува дека бројни универзитети и стартапи биле скептични за парите што доаѓаат од оваа земја, но на крајот сепак ги земале.

Хеволуција – чие име е комбинација од „Здравје“ и „Еволуција“ – има за цел да има глобално влијание врз светот. Мисијата на лидерот на оваа земја е да го зголеми кредибилитетот „дома“ затоа што веќе има планови за неговото претежно младо население и изградба на нови индустрии кои не се поврзани со нафтата.

Нетрадиционален пристап
Основана како непрофитна организација во 2018 година со саудиски кралски декрет, Hevolution не спроведува сопствено истражување, туку наместо тоа има за цел да работи со институции за да пумпа пари во недоволно финансирани области на студии.

„Некако работиме на нетрадиционален пристап. „Една од нашите цели е всушност да привлечеме нови научници – во смисла на влез во науката – и научници од други области кои можеби немаат податоци, но чии технологии може да бидат релевантни за решавање на проблемот“, вели д-р Кан.

Од своето лансирање во јули 2022 година, саудиската фондација главно се фокусираше на воспоставување на својата работа, со помалку од 20 милиони долари на располагање. Кан очекува тоа да се зголеми на 1 милијарда долари во следните две до четири години. Првично, повеќе од тие пари ќе одат за истражување, но на крајот целта е приближно изедначена поделба со инвестиции во стартапи против стареење, вели тој.