Саудиска Арабија ги зголемува инвестициите во Пакистан

138

Саудиска Арабија ќе ги зголеми инвестициите во Пакистан на 10 милијарди долари и ќе ги зголеми депозитите во пакистанската централна банка на 5 милијарди долари, објавија во вторник официјалните медиуми.

Според соопштението објавено од државната саудиска прес агенција, азиската земја размислува за зголемување на инвестициите и депозитите во Пакистан.

„Ова дојде како дел од постоечката комуникација меѓу престолонаследникот Мохамед бин Салман и Мухамед Шебаз Шариф, премиерот на Пакистан“, се додава во соопштението, пренесува Anadolu Agency.

Претходно, Државната банка на Пакистан потпиша договор од три милијарди долари со Саудискиот фонд за развој (SFD) за подобрување на девизните резерви.

SFD потврди промена во депозитите во вредност од три милијарди долари во септември 2022 година со датум на достасување до 5 декември, но Саудиска Арабија го продолжи рокот на 2 декември.

Пакистан, чии девизни резерви се на најниско ниво во последните осум години од 5,6 милијарди долари, се бори со проблеми со готовината.