Саудиска Арабија гради скијачки центар вреден 500 милијарди долари среде пустина

302

Саудиска Арабија сака да изгради огромен ски-центар среде пустина. Мегапроектот наречен Тројена се очекува да чини околу 500 милијарди долари.
Тоа не е само концепт, туку Саудиска Арабија почна да го гради. Азиската земја е толку сериозна во врска со тројанскиот проект што се обврза да биде домаќин на Азиските Зимски игри во 2029 година.

Кралството ќе биде првото во Западна Азија домаќин на игрите, јавуваат странските медиуми.

Ски-центарот ќе биде дел од огромниот проект наречен NEOM – футуристички град кој ќе се протега низ пустината и планините, сè до Црвеното Море.

Mirror Line – градот на иднината
Mirror Line е замислен како хоризонтален облакодер. Ќе биде направен од стакло дизајнирано да ја рефлектира светлината и ќе биде доволно голем за да прими до девет милиони жители.

Дизајниран од Morphosis Architects, фирма со седиште во Санта Моника, Калифорнија, ќе се состои од две идентични згради кои ќе се движат паралелно една со друга. Структурата ќе биде долга 168 километри, висока 500 метри и широка 200 метри.

Градот ќе вклучува пристаниште за јахти, трговски центри, луксузни куќи и стадион со целосна големина.

Сателитските снимки покажуваат дека веќе е постигнат напредок во градот.

Mirror Line, заедно со пустинскиот ски-центар Тројена, целиот проект NEOM, се проценува дека чини повеќе од трилион долари.

Саудиска Арабија планира да го заврши ски-центарот навреме за Азиските Зимски игри во 2029 година и остатокот од мегаградот до 2030 година. Тоа е амбициозен план, но доколку успее, ќе ја направи Саудиска Арабија една од најпопуларните туристички дестинации на Блискиот Исток.