Саудиска Арабија купува удел од лондонскиот аеродром Хитроу

37

Шпанскиот инфраструктурен гигант „Феровиал“ објави дека ќе го продаде својот удел од 25 отсто на еден од најпрометните европски аеродроми, лондонскиот Хитроу.
Државниот фонд на Саудиска Арабија ќе купи 10 отсто од акциите, додека француската компанија Ардијан ќе купи 15 отсто, пренесува германската прес-агенција dpa.

Феровиал, кој е најголемиот акционер на аеродромот од 2006 година, се вели дека заработил речиси 2,4 милијарди фунти од холдингот. Продажбата на акции мора да биде одобрена и од регулаторот.

Суверениот богат фонд на Саудиска Арабија, кој исто така инвестираше во други транспортни градови, технолошки компании и спортски тимови како Њукасл Јунајтед, располага со повеќе од 700 милијарди долари, според ДПА.

Удел во аеродромот имаат и некои други фондови од овој тип. Катарскиот суверен богат фонд, на пример, е акционер во матичната компанија на Хитроу, FGP Topco.

На овој лондонски аеродром во октомври патувале седум милиони патници, што е за 19 отсто повеќе од октомври минатата година.