Саудиска Арабија официјално се приклучи на БРИКС

21

Саудиската државна телевизија во вторникот објави дека Саудиска Арабија официјално се приклучила на меѓувладината организација БРИКС. Саудискиот министер за надворешни работи во август изјави дека кралството ќе ги проучи деталите пред предложениот датум за пристапување на 1 јануари и ќе донесе „соодветна одлука“.
Принцот Фајсал бин Фархан рече дека групата БРИКС е „корисен и важен канал“ за зајакнување на економската соработка.

Влегувањето на Саудиска Арабија доаѓа во време на геополитички тензии меѓу САД и Кина и зајакнување на кинеското влијание во Саудиска Арабија.

И покрај сѐ уште силните врски со САД, Саудиска Арабија сè повеќе оди по својот пат бидејќи го смета Вашингтон за помалку посветен на безбедноста во Заливот отколку порано.

Кина, најголемиот купувач на саудиска нафта, ги предводи повиците за проширување на БРИКС за да се спротивстави на Западот и да го претставува глобалниот југ.

Аргентина во ноември објави дека нема да се приклучи на БРИКС.