Саудискиот буџет повторно е во дефицит

26

Саудиска Арабија објави дефицит од 2,9 милијарди риали (770 милиони долари) во првиот квартал од годината, бидејќи владата ги зголеми трошоците за плати и проекти за економска диверзификација.

Приходите на Владата се зголемија во првиот квартал, поттикнати од повисоките приходи од ненафтени, но надминати со речиси 30 отсто пораст на расходите, објави Министерството за финансии во буџетскиот извештај објавен во неделата.

Владата „одржува силна способност да продолжи со експанзивна фискална политика и да размислува за забрзување на проекти“, се вели во посебна изјава од официјалната саудиска новинска агенција, пренесена од Блумберг.

Приходите од нафтата паднаа на 179 милијарди риали во првите три месеци од оваа година поради пониските цени на суровата нафта. Приходите без нафта се зголемени за девет отсто. Ова е условено од зголемувањето на данокот на доход, добивката и капиталните добивки за 75 отсто.

Додека Саудиска Арабија прогнозира нов буџетски суфицит оваа година, откако зголемените цени на нафтата помогнаа нејзиниот буџет да се врати на суфицит за прв пат по речиси една деценија минатата година, други прогнозери предвидуваат дефицит.

ММФ предвидува дека саудиското кралство ќе има буџетски дефицит од 1,1 отсто од бруто домашниот производ оваа година, спротивно на очекувањата на владата за втор последователен суфицит што минатата година го процени на околу 16 милијарди риали (4,3 милијарди долари).

Економијата на Саудиска Арабија порасна најбрзо меѓу Г-20 минатата година, но растеше со побавно темпо во првите три месеци од годината на 3,9 отсто од 5,5 отсто во претходниот квартал, бидејќи нафтениот сектор порасна со најбавната стапка во повеќе од година, покажаа прелиминарните податоци објавени од Државниот завод за статистика во неделата.

Фото: Pixabay