СБ ја намали прогнозата за раст на кинеската економија

17

Светската банка ја намали прогнозата за бруто домашниот раст на Кина за тековната година на 5 отсто од 5,4 отсто што се очекуваше во октомври. Во најлош случај, стапката на економско закрепнување би можела да достигне 4 отсто, соопшти Светска банка.

Прогнозата за економски раст на азиско-пацифичкиот регион како целина исто така беше намалена на 5% од 5,4% во основната верзија и на 4% при понегативен развој на ситуацијата.

Проценката за растот на БДП во регионот, без Кина, беше намалена на 4,8% од 5,2% во основното сценарио и на 4,2% во најлошото сценарио.

Прогнозата за индонезиската економија во основното сценарио беше ревидирана на 5,1% од 5,2%, за Малезија – на 5,5% од 5,8%, за Тајланд – на 2,9% од 3,6%, за Виетнам – на 5,3% од 6,5%, Монголија – до 2,5% од 5,2%. Со полоши движења, растот на БДП на овие земји годинава би можел да биде 4,6%, 4,8%, 2,6%, 4% и 0,7%, соодветно.

Регионот е негативно погоден од настаните во Украина, кои доведоа до прекини во снабдувањето со стоки, зголемен финансиски стрес и имаат ограничувачки ефект врз растот на светската економија, забележува прегледот на Светска банка.

Забрзувањето на инфлацијата во САД може да предизвика побрзо од очекуваното заострување на фискалната политика, можеби навреме за Соединетите држави, но премногу рано за многу земји во азиско-пацифичкиот регион, каде економијата сè уште не е целосно закрепната, велат банкарските аналитичари.

„Структурниот пад на Кина, намалувањето на задолженоста со недвижности и новиот бран на КОВИД-19 во услови на политика на нулта толеранција против неа може да го намалат регионалниот извоз“, се вели во соопштението на Светската банка.