Сбербанк плаќа рекордна дивиденда

120

Одборот на најголемиот руски заемодавател, државната Сбербанк (SBER.MM), препорача дивиденда од 25 рубли (0,3260 долари) по акција и вкупна исплата од рекордни 565 милијарди рубљи, изјави во петокот на новинарите главниот извршен директор Герман Греф.
Ова постави рекорд за уделот на исплатената добивка. Во претходните години, банката дистрибуираше само 40-56 отсто од својата добивка на акционерите, додека препораката од петокот беше околу 200 отсто од 270,5 милијарди рубли нето добивка на банката во 2022 година.

Иако санкциите го намалија профитот минатата година, за 80 отсто во споредба со 2021 година, Сбербанк сè уште е во позиција да направи голема исплата благодарение на „одржливоста на бизнисот“, рече извршниот директор Херман Греф.

Греф, долгогодишен економски комесар на претседателот Владимир Путин, додаде: „Нашите дивиденди не се само дополнителни финансиски приходи за секој приватен акционер, од кои имаме 1,5 милиони, туку и значителен придонес во буџетот на целата држава“.

Фото: Facebook