Се очекува раст на цената на бакарот идната година

30

Бакарот – традиционално се смета за водечки показател за економски просперитет – изненадувачки немаше тешка година. Но, аналитичарите очекуваат заживување следната година, иако глобалната перспектива останува многу неизвесна.
Некои од најголемите банки на Волстрит во последните недели сугерираа дека комбинацијата на краткорочна недоволна понуда и долгорочна побарувачка поврзана со енергетската транзиција ќе го поттикне црвениот метал повисоко.

Надолниот притисок во 2022 година делумно произлезе од континуираните пазарни очекувања за флексија на вишокот метали, поттикнати од очекувањата за намалена побарувачка во услови на забавување на глобалниот раст и забрзување на рударската активност, напишаа стратезите на Goldman Sachs во белешка минатата недела, за CNBC.

Сепак, ова не се оствари, при што Голдман забележа дека пазарот на катоди остана во „јасен дефицит (проценка на GS 210 kt наспроти 131 kt претходно), при што глобалните видливи залихи паднаа на најниско ниво во последните 14 години“, рече стратегот за метали Ник Сноудун.

„Подеднакво важно, суфицитот што претходно го очекувавме за 2023 година (169 kt суфицит) исто така исчезна во нашата последна итерација на билансот на состојба (дефицит од 178 kt GSe)“, додаде тој.

Металот – кој се користи во многу сектори – исто така претрпе тешка 2022 година поради заострената монетарна политика на САД, енергетската криза што произлегува од војната во Украина и комбинацијата на Кина на строги заклучувања на Ковид-19, како и слабиот пазар на станови. Цените на бакарот на LME достигнаа врв на над 10.600 долари за тон во март оваа година.

Ако ублажувањето на кинеските ограничувања поради Ковид напредува понатаму кон повторното отворање на економијата, веројатно е надополнување на залихите, смета Голдман.

„Ако Кина го врати соодносот на залихите и потрошувачката на бакар на нивоата пред 2020 година, тоа би значело зголемување на физичката побарувачка за дури 500 kt“, рече Сноудун.

Тримесечните фјучерси на бакар на Лондонската берза за метали се тргуваа по 8.543 долари во понеделникот наутро во Европа, откако во ноември го објавија најсилниот месец од април 2021 година, со надеж за зголемување на побарувачката доколку Кина ја релаксира својата политика за нулта ковид.

Минатата недела Голдман ја зголеми својата 12-месечна прогноза на 11.000 долари за тон од 9.000 долари за тон и ја подобри прогнозата за просечна цена на 9.750 долари за тон во 2023 година и 12.000 долари за тон во 2024 година.

Стоковните стратези на Банката на Америка веруваат дека бакарот може да порасне до 12.000 долари за тон во вториот квартал на 2023 година, со оглед на вистинските околности. Таквото сценарио би барало промена на американската централна банка кон помалку агресивно затегнување на монетарната политика, ограничување на растот на американскиот долар и задржување на побарувачката поддржана додека планираната енергетска транзиција се забрзува.