Сè поголем број германски компании во стечај

6

Бројот на банкротирани германски компании постојано се зголемува во последните месеци, покажуваат податоците објавени од државниот завод за статистика Дестатис .
Во октомври се отворени за 22,4 отсто повеќе нормална стечајна постапка отколку во десеттиот месец од минатата година.

Годишниот раст на стечајците на месечна основа е двоцифрен од јуни, во септември изнесуваше 19,5 отсто, резимирано е изданието на германската новинска агенција dpa.

Во последниве години, многу компании се спасија од банкрот со значителна државна поддршка што ја добија поради корона и енергетската криза, пренесува SEEbiz.

Според експертите, сегашното зголемување на неликвидноста не е критично. Според нивните проценки, станува збор за нормализација, бидејќи сегашните бројки сè уште се значително под статистичките показатели од 2015 година.

Според Дестатис, случаите се вклучени во статистиката дури по првата одлука на стечајниот суд. Во многу случаи, вистинскиот датум на поднесување стечај е речиси три месеци постар.

Канцеларијата ги претстави и конечните бројки за август. Во тоа време, локалните судови објавија 1.556 поднесени барања за стечај, што е за 35,1 отсто повеќе од претходната година.

Доверителите тврдат околу 1,8 милијарди евра, додека во август минатата година 800 милиони евра.