Се повеќе Европејци се свртуваат кон електричните автомобили

25

Се повеќе Европејци се свртуваат кон употребата на електрични автомобили. Учеството на овој тип возила во регистрациите на нови автомобили во Европа во периодот април – јуни порасна на 9,9%, покажуваат податоците на Европската асоцијација на производители на автомобили (ACEA), цитирани од Ројтерс.

За споредба, учеството во истиот период лани изнесуваше 7,5 отсто.

Иако бензинските и дизел автомобилите останаа најголем удел со 55,8%, нивната продажба падна за повеќе од една петтина. За споредба, во вториот квартал од минатата година нивното учество изнесуваше 62%.

Истовремено, продажбата на електрични возила е зголемена за 11,1 отсто, достигнувајќи 233.413 продадени единици.

Меѓу главните пазари во регионот, за позитивните податоци придонесоа Шпанија и Франција, кои забележаа двоцифрен раст од 22% и 18,6%, соодветно. Од друга страна, Италија забележа значителен пад од 19,6%, а Германија благ пад од 0,5%.

За периодот што се разгледува, plug-in хибридите (PHEV) го проширија својот удел и покрај падот на продадените единици од 12,5% на 206.501 автомобил. Со исклучок на Шпанија (раст од 11,3%), сите клучни пазари забележаа пад во оваа категорија – Франција од 17,4%, Германија од 16,9% и Италија од 6,9%.

Продажбата на хибриди (HEV) е намалена за 2,2%, но поради падот на автомобилите со конвенционално гориво, уделот на овој тип возила – чија продажба ги надмина дизел автомобилите продадени за прв пат во 2021 година – достигна 22,6 проценти. Четирите главни пазари објавија мешани перформанси за оваа група. Франција (7,2%) и Шпанија (2,7%) забележаа пораст, додека Италија (-9,3%) и Германија (-6,5%) – пад.

Регистрациите на возила со природен гас (NGV) паднаа за повеќе од 60 проценти на 4.983 продадени единици за тој период. Главна причина за тоа е намалувањето забележано во Италија, на коe отпаѓа голем дел од продажбите во регионот.

Проблемите со синџирите на снабдување, како и тековниот недостиг на чипови ги намалија регистрациите на нови автомобили на нешто повеќе од 1,06 милиони возила, покажаа податоците на АСЕА објавени претходно оваа недела.
Ова е најмалиот број на регистрации за јуни од 1996 година.