Сè повеќе луѓе купуваат и сакаат криптовалути, но од многу различни интереси

52

Инвестициите на ризичен капитал во крипто и блокчејн стартапи надминаа 30 милијарди долари, а повеќе од 10,5 милијарди долари беа инвестирани само во последниот квартал од минатата година. Пазарната капитализација на криптовалутите достигна речиси три трилиони долари, а биткоинот во еден момент достигна највисоко ниво, над 65.000 долари, пишува Gemini.

Година на криптовалутите

Дури 41 процент од испитаниците купиле криптовалути за прв пат минатата година, а повеќе од половина од нив биле во земји како Бразил (51%), Хонг Конг (51%) и Индија (54%). Дополнителни 41% спаѓаат во категоријата „крипто љубопитни“, оние кои моментално не поседуваат криптовалути, но наскоро би можеле да ги набават.

Европа vs. светот

Огромното мнозинство на сопственици на криптовалути (79%) во сите региони купуваат и чуваат криптовалути поради нивниот долгорочен инвестициски потенцијал. Но, Европејците многу помалку од другите гледаат на криптовалутите (19% во споредба со 38% на глобално ниво) како начин за заштита од инфлација или добар начин за диверзификација на нивните средства во иднина. Причината за тоа е релативната стабилност на локалните валути во однос на другите земји коишто забележаа повисоки инфлациски притисоци во последните 10 години.

Како резултат на тоа, само 15% од Европејците зборуваат за криптовалути со пријателите; светскиот просек е 30 проценти. Европејците се разликуваат од купувачите на криптовалути во повеќето други делови на светот. Европејците веруваат во долгорочни инвестиции и дури 80% од Британците, 79% од Германците и 75% од Французите купуваат и чуваат криптовалути на долг рок. Но, затоа европските инвеститори се на дното на листата на активни трговци со криптовалути.

Инфлацијата е главниот двигател

Испитаниците во земјите каде националната валута девалвираше повеќе од 50 отсто во однос на доларот во последните десет години имаат пет пати поголема веројатност да одлучат да купат криптовалути. Во Бразил, каде што локалната валута е девалвирана за повеќе од 200% во однос на доларот, дури 41 отсто од испитаниците поседуваат криптовалути. Во исто време, во Соединетите Американски Држави, двајца од пет сопственици на криптовалути ја гледаат како најдобра заштита од инфлација.

Регулатива и образование

Луѓето кои не поседуваат криптовалути ги одбиваат правната несигурност и даночната сложеност на поседувањето криптовалути. На испитаниците очигледно им недостасуваат вистинските информации за да им веруваат двојно повеќе од препораките на пријателите. Ова го тврдат повеќе од половина од испитаниците во Латинска Америка (51%) и Африка (56%).

Европејците се особено љубопитни. Ирците се во првите редови по „крипто љубопитност“; 58% од нив сакаат да знаат повеќе за тргувањето со криптовалути. Германците (53%) се исто така високо рангирани, како и Колумбијците (50%) и Емиратите (49%).

„Женска валута“

Се повеќе жени размислуваат да купат криптовалути, 47 отсто. Меѓу сопствениците на криптовалути, жените од земјите во развој се во водство, а повеќе од половина од сопствениците на криптовалути се жени во Израел, Индонезија и Нигерија. Од друга страна, во развиените земји и региони само една третина од сегашните сопственици на криптовалути се жени, вклучувајќи ги САД (32%), Европа (33%) и Австралија (27%).

Криптовалутата е „паричка на богатите“

Во Обединетото Кралство, Германија и Франција, повеќе од 40 отсто од испитаниците со високи приходи поседуваат криптовалути. Од друга страна, жените од земјите во развој се во водство. Во Индонезија и Нигерија, на пример, повеќе од половина од крипто-инвеститорите се жени. Во развиените земји, криптовалутите најбрзо ги прифаќаат Французинките, каде жените сочинуваат 45% од сите инвеститори.

 

Валута за млади и стари

Оваа година ќе биде одбележана со поголема родова еднаквост при купувањето криптовалути, а се чини дека возрасниот опсег на сопствениците на криптовалути се проширува. Меѓу оние кои планираат да инвестираат во криптовалути, 22% се на возраст меѓу 18 и 24 години; лани беше 17%. Расте и бројот на постари луѓе кои размислуваат за тргување со криптовалути, односно 14% во 2021 година.

Девалвација, инфлација и диверзификација

Мнозинството од испитаниците во Латинска Америка (59%) и Африка (58%), каде што многумина доживеале долгорочна хиперинфлација, велат дека крипто е иднината на парите. Речиси половина (46%) од испитаниците веруваат дека криптовалутите се одличен начин за заштита од инфлација.

Во регионите каде домашната валута не доживеала долгорочна девалвација, испитаниците имаат многу помала веројатност да ги гледаат криптовалутите како заштита од инфлација, вклучувајќи ги САД (16%) и Европа (15%). Но, во сите региони подеднакво мислат дека криптовалутите се добар начин за диверзификација на средствата, според изреката дека „не е добро да се чуваат сите јајца во една кошница“.