Сè повеќе милијардери се свртуваат кон крипто

121

Претходно против – крипто-инвеститорите се повеќе се свртуваат кон крипто-пазарите како заштита од стравот од инфлација на фиат валутите.

Еден пример е милијардерот роден во Унгарија, Томас Петерфи, кој во извештајот на „Блумберг“ од 1 јануари рече дека би било мудро да има 2-3% од неговото портфолио во крипто -средства само во случај „фиат да оди по ѓаволите“.

Компанијата на Петерфи, Interactive Brokers Group Inc., објави дека ќе им понуди крипто-тргување на своите клиенти во средината на 2020 година по зголемената побарувачка за класи на средства. Компанијата во моментов нуди Биткоин, Етереум, Лајткоин и Биткоин Кеш, но ќе го прошири овој избор за уште 5-10 монети овој месец.

Петерфи, кој и самиот поседува необјавено количество криптовалути, рече дека дигиталните средства може да добијат „исклучителен принос“, дури и ако некои би можеле да достигнат нула, според Блумберг.

„Мислам дека може да биде нула, а мислам дека може да биде милион долари. Немам идеа“, додаде тој.

На почетокот на декември, милијардерот предвиде дека Биткоинот може да скокне на 100.000 долари пред пазарите да почнат да се повлекуваат.

Основачот на Bridgewater Associates, Реј Далио е уште еден познат милијардер кој минатата година откри дека неговото портфолио содржи малку Bitcoin и Ethereum. Ова откритие дојде само неколку месеци откако тој ги доведе во прашање својствата на криптовалутите како средство за складирање на вредноста.

Тој сега ја промени таа позиција и го гледа инвестирањето во крипто средства како „алтернативни пари“ во свет каде што „парите се ѓубре“, а инфлацијата ја поткопува куповната моќ.

Кон крајот на декември, Далио коментираше дека е импресиониран од еластичноста на крипто пред да каже: „Готовината, која повеќето инвеститори ја сметаат за најбезбедна инвестиција, според мене е најлошата инвестиција“.

Менаџерот на хеџ фондови, милијардерот Пол Тудор Џонс, исто така купи Биткоин минатата година, опишувајќи го овој потег како „хеџ против инфлацијата“.

Стимулативните пакети предизвикани од пандемијата предизвикаа економски превирања ширум светот, чии последици може да траат со децении. Во САД, инфлацијата е на највисоко ниво во последните четири децении од 6,8%. Ова доведе до скок на индексот на потрошувачки цени (CPI) бидејќи цената на секојдневните производи продолжува да расте.

Милијардерите веќе гледаат знаци на опасност во фиат валутите и манипулациите од страна на централната банка и се повеќе се свртуваат кон крипто средствата.