Сè повеќе научници од САД одат во Кина

19

Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) – меѓувладина организација со 38 земји-членки – објави нови податоци кои покажуваат дека Соединетите Држави (САД) ја губат трката за научни таленти пред Кина и другите земји. Стратегијата на Кина за регрутирање научни истражувачи за работа на универзитети поврзани со Кина функционира добро, објави Институтот CATO.

Во 2021 година, САД забележа пад на бројот на научници, додека Кина доби повеќе од 2.408 научни автори. Модерната дипломатија проценува дека ова е извонреден пресврт во споредба со само 2017 година, кога САД собраа 4.292 научници, а Кина само 116. ОЕЦД го припишува овој тренд на кинеските научници кои се враќаат во својата татковина и продолжуваат со своето истражување таму.

Ова е вознемирувачки тренд што започна пред пандемијата, забележува Modern Diplomacy, додавајќи дека сето тоа се совпаѓа со „Кинеската иницијатива“ на администрацијата на Трамп – таканаречената антикинеска иницијатива.

Започна во ноември 2018 година, кампањата на Министерството за правда имаше за цел да се бори против преголемата закана од кражба на интелектуална сопственост и шпионажа. Во реалноста, ова вклучуваше тековно заплашување на институциите кои вработуваа научници од кинеско потекло и обид за злонамерно и неуспешно кривично гонење на научниците кои работеа со институции во Кина.

Американскиот обвинител Ендру Е. Лелинг дури призна дека иницијативата, чија имплементација ја поддржа, „создаде клима на страв меѓу истражувачите“.

Ако кинеските научници се плашат да работат во САД, тоа значи дека САД нема да имаат корист од нивните откритија толку или брзо како Кина.

Иако Министерството за правда тврди дека ја затворило својата „Кинеска иницијатива“, многумина се сомневаат дека кинеските научници ќе бидат ослободени од неправедна контрола понатаму. Американскиот национален институт за здравје продолжува да се фали дека отпуштил повеќе од 100 научници и го суспендирал истражувањето на над 150 научници – од кои над 80 проценти се идентификуваат како „азијци“.

Администрацијата продолжува да се расправа против доказите дека кинеската индустриска шпионажа – од научници кои работат во Соединетите држави – е значајна закана за земјата. Универзитетите и американските компании сметаат дека загубата на талентирани кинески истражувачи е многу поголема закана.