Сè повеќе руски нафтени танкери се упатуваат кон Азија

64

Руските „Роснефт“ и „Газпром Нефт“ резервираа сè повеќе танкери во сопственост на „Совкомфлот“ во последните неколку недели за снабдување со руска нафта за азиските купувачи. Ова го објави „Блумберг“, повикувајќи се на свои извори и податоци за испораките на танкери.

Според податоците, „Роснефт“ сè повеќе испорачува нафта „Урал“ со танкери „Совкомфлот“ за купувачите на западниот брег на Индија, каде всушност се наоѓаат приватната рафинерија за нафта (рафинерија) „Nayara Energy“ и индустрискиот холдинг „Reliance Industries Limited.“.

Според извори на агенцијата, дел од танкерите што Роснефт ги испорача во Индија првично биле наменети за други купувачи, но по воведувањето на антируските санкции биле пренасочени во Азија.

Според Блумберг, 9 танкери „Совкомфлот“ веќе испорачале или се во процес на испорака на нафта во Индија од почетокот на 2022 година, додека минатата година немало такви испораки од „Гаспром Нефт“. Покрај тоа, најмалку еден танкер за нафта отпловил за Кина.

Групацијата на компании „Совкомфлот“ е меѓу светските лидери во транспортот на енергија (течен гас, нафта и нивни деривати) по вода.

Компанијата учествува во сервисирање на големи индустриски проекти во Русија и во странство: „Сахалин-1“, „Сахалин-2“, „Варандеи“, „Јамал“ (течен гас), Танггух (Индонезија) и други.