Се создава најголемата светска компанија за достава на храна

141

Европската компанија за нарачки на храна Just Eat Takeaway.com NV соопшти дека во средата се согласила да го купи американскиот конкурент Grubhub Inc како дел од сеопфатен договор што, доколку биде завршен, ќе ја создаде најголемата светска компанија за испорака на храна надвор од Кина.

Со договорот би се создала “компанија изградена околу четирите најголеми светски профитни фондови за достава на храна: САД, Велика Британија, Холандија и Германија“, наведоа компаниите во заедничко соопштение.

За Grubhub, договорот нуди бегство од антимонополските грижи кои ги расипаа неговите разговори со Uber Eats, компанија на Uber Technologies Inc.

Uber му се обрати на Grubhub со седиште во Чикаго во мај со договор за преземање. Во изјавата, Uber кажа дека во индустријата за испорака на храна е потребна консолидација, “но тоа не значи дека сме заинтересирани да работиме било која работа, по било која цена, со било кој играч“.

Извештаите во медиумите за понудата на Uber го поттикнаа Just Eat Takeaway да посегне за сопствена понуда, изјави директорот на Telebus Grubhub, Мет Малони, во телефонско интервју за Reuters.

JustEat неодамна го презеде Takeaway, во јануари, за 7,8 милијарди долари.

Се очекува договорот да биде склучен во првиот квартал во 2021 година, по акционерското и регулаторното одобрување.

Фото: Facebook