Се заладуваат пазарите на недвижности низ светот- Инфлацијата ги притиска цените надолу, поевтини на годишно ниво во дури 24 земји

661

Цените на станбените недвижности видно се ладат низ светот, е главниот заклучок од анализата на интернет порталот Global Property Guide. Гледајќи ги само номиналните цени, тие пораснаа во вториот квартал од оваа година во 49 од 58 земји што ги следи овој портал, но инфлацијата турна многу пазари на недвижности во минус.

По повторното пресметување на номиналните цени, станбените недвижности поевтинуваат на годишно ниво во дури 24 земји, додека во 34 недвижностите се зголемуваат реално. Сето ова значи дека во вториот квартал пазарите на недвижности значително се заладија. Само во 12 земји цените на недвижностите се зголемија повеќе отколку во истиот период во 2021 година.

Горенаведените движења на цените покажуваат дека глобалниот бум на недвижностите губи на интензитет. Ова не е изненадувачки, бидејќи војната во Украина и неизвесноста предизвикана од пандемијата „Ковид-19“ влијаат на овој пазар покрај зголемената инфлација.

Соединети Држави
Во Соединетите Американски Држави, најважниот светски пазар на недвижности, номиналниот раст на цените беше пресметан во вториот квартал, но тој беше значително помал во однос на истиот период минатата година. Причината аналитичарите ја припишуваат на намалената побарувачка и помалите очекувања на инвеститорите за станбени проекти.

Во јули годинава продажбата на половни станови таму паднала за добра петтина, а станбени куќи за речиси една третина. Очекувањата на инвеститорите за станбените проекти паднаа осми месец по ред и се најниски од мај 2020 година.

Лоши предвидувања
Поради многу високите инфлациски притисоци, централните банки ширум светот ги зголемуваат каматните стапки. Инфлацијата ја намалува куповната моќ на граѓаните, а зголемувањето на каматните стапки ги зголемува трошоците за финансирање и отплата на хипотекарните заеми. Поради сите овие причини загриженоста на аналитичарите за недвижности е сосема оправдана, на споменатиот веб портал напишаа дека ова е рецепт за колапс на пазарот на недвижности. На ова треба да се додадат и многу неизвесните прогнози во однос на светската економија и големите ризици поради руската инвазија на Украина.

Во Европа нагло се намалува растот на цените на станбените недвижности. Само во седум од 27 европски земји годинава цените пораснаа повеќе од лани. Споменатиот интернет портал посочува дека двата главни европски пазари, германскиот и британскиот, заладија во вториот квартал, бидејќи растот на цените годинава бил помал од ланскиот. Во Италија и Шпанија, пак, цените на недвижностите дури паднаа.

Во вториот квартал, пак, цените реално пораснаа значително во Исланд, за речиси 13 отсто и во Словачка, каде растот беше 11,6 отсто. Следат: Португалија, Холандија и Северна Македонија, каде што цените реално пораснаа за седум на нешто помалку од девет проценти. Виенските станбени недвижности поскапеа за 4,8 отсто за една година.

Германија и Велика Британија
Ајде да видиме што се случува во Европа. Веќе пишувавме дека пазарите во Германија и Велика Британија се заладуваат. Германски пад на растот на цените е забележан во вториот квартал. Ланскиот годишен раст на цените во вториот квартал изнесуваше речиси 12 отсто, а во вториот квартал од годинава цените на станбените недвижности пораснаа само за 2,2 отсто на годишна основа. Ова е и најголемото намалување на растот на цените во последните четири години. На квартално ниво, реалните цени паднаа за 1,2 отсто.

Работите се помалку драматични на Островот, бидејќи цените во вториот квартал од оваа година пораснаа за 3,2 отсто на годишно ниво, во споредба со осум отсто минатата година. На квартално ниво, цените таму паднаа за 0,7 отсто. Аналитичарите ја истакнуваат високата, над десет отсто годишна инфлација и номиналните цени, кои пораснале за добри 11 отсто на годишно ниво.

Најлошото во Варшава
Во Европа најлошо е во Полска или во Варшава. Додека цените таму реално пораснаа за 4,5 отсто во вториот квартал од минатата година, годинава пресметаа пад од 7,6 отсто. За три месеци цените паднаа за 2,7 отсто. Пресврт на годишно ниво се случи и во Шпанија, каде што цените пораснаа за 7,1 отсто во вториот квартал од минатата година, а паднаа за 6,27 отсто годинава. Слично беше и во Италија, само лани реалниот годишен раст беше еден процент, годинава во вториот квартал цените на недвижностите паднаа за повеќе од шест проценти.

Азија
Азиските пазари зајакнаа со исклучок на Виетнам, Тајван и Јапонија, додека во Јужна Америка растот на цените запре во повеќето земји. Една многу интересна приказна продолжува во Турција, која има речиси 80 отсто годишна инфлација, највисока во последните 24 години. Во номинална смисла, цените таму се зголемија за неверојатни 161 отсто на годишно ниво. Подеднакво, ако не и повеќе, номиналниот раст на цените на недвижностите беше неверојатен и изнесуваше речиси 46 отсто. Минатата година забележаа раст од нешто помалку од десет проценти.