Се затвораат скијачките центри низ Европа: Има проблем што не можат да го решат

278

Недостигот на снег предизвикува загриженост за скијачките центри низ Европа.

Многу пониски центри се затвораат – поради што многумина се загрижени за краткорочните планови за одмор и долгорочните економски влијанија, особено во планинските региони, јавуваат странските медиуми.

Франција го доживеа своето најтопло време од 1997 година со температури најмалку 7 или 8 степени над нормалата, што доведе до недостаток на снег во планините.

Splügen-Tambo, е едно од првите одморалишта што ќе бидат затворени во понеделник, според најавата:

„За жал, поради недостаток на снег, обилни врнежи и високи температури, мораме да го затвориме нашиот ски-центар до понатамошно известување. Веќе не можеме да ги подготвуваме патеките бидејќи имаме премногу вода… а снегот не замрзнува на ноќ“, се вели во него.

„Сè уште не можете да избегате од фактот дека насекаде на Алпите длабочината на снегот е под иста во оваа фаза од сезоната“, вели еден од директорите на компанијата за скијачки одмори наречена Snow-Vise.

„Потребно е повторно да падне повеќе снег за да се избегнат понатамошни проблеми…Климатските промени се на дело“, вели тој.

Ваквите можности се евидентни низ цела Европа, вели тој и додава дека ја доживуваат истата ситуација како и нивните соседи – Швајцарците, Италијанците и Австријците.

Иса Кастелви работи како менаџер на училиште за скијање и сноуборд во одморалиште на Пиринеите.

Температурите таму, вели таа за CNN Travel, повеќе личат на пролет отколку на почетокот на јануари. Иако има малку снег, тој не е „најдобар“ и одморалиштето го чувствува ударот, дури и ако не е затворен, а резервациите сè уште доаѓаат.

Имавме многу откажувања“, додаде Кастелви.

Само еден од трите скијачки центри и само четвртина од скијачките патеки на Пиринеите беа отворени во декември поради лошите снежни услови.

Низ Алпите во Швајцарија, британскиот пензионер Марк Бенет живее во мало село во близина на Луцерн, на дното на скијачката област Клевеналп-Стокхут и вели дека не се сеќава на вакво нешто.

„Тие го затворија одморалиштето за да се обидат да го задржат снегот за Божиќ и Нова Година, но сè исчезна. необична ситуација“, вели овој пензионер.