Седум особини на големите шефови кои нè инспирираат

49

Дали некогаш сте имале шеф за кој не сте се жалеле? Или шефот кој стана ваш модел? Шефот што не го озборувавте штом го сврте грбот?  Дали имавте шеф кој ве инспирираше?

Ако одговорот на претходните прашања е „да“, ви честитаме, вие сте еден од ретките луѓе во корпоративниот свет. Повеќето шефови не се толку одлични, а повеќето вработени немаат толку среќа. Се разбира, вината може да се сподели.

Еве седум работи кои ги прават големите шефови.

Тие водат со пример

Добрите шефови се секогаш на време. Нема да ги критикуваат вработените за повремено доцнење, но тие самите секогаш ќе бидат на време. Тие го прават она што го кажуваат. Тие не трошат канцелариски ресурси. Некои од нив дури ги гасат светлата и ја затвораат вратата зад себе. И сето тоа го прават со мирна насмевка на лицето и почит кон сите. Ваквите газди се вистинска реткост.

Не ги озборуваат другите вработени

Никогаш нема да слушнете како се жалат на вашиот колега. Ако нешто не е како што треба, ќе го спомне пред сите на состанокот. Но никогаш зад затворени врати. Инспиративните шефови не веруваат во канцелариска мелодрама и ситни озборувања. Отворено и пред сите го кажуваат тоа што имаат да го кажат.

Тие ги слушаат своите вработени

Изненадувачки, нели? Повеќето шефови прават што сакаат, но најдобрите слушаат.

Испратете им е-пошта интересна идеја и побарајте состанок. Верувајте дека ќе ве слушаат внимателно. Тие ќе предложат како да ја подобрите вашата идеја и ќе ги споделат своите размислувања и искуства со вас. Тие секогаш ќе слушаат што сакате да им кажете.

Тие покажуваат вистински интерес за личниот и професионалниот развој на вработениот

Ако го побарате и цените нивното мислење, тие ќе ве водат. Нивното долгогодишно искуство ќе биде корисно.

Шеф кој му дозволил на својот вработен да започне сопствен бизнис и да стане претприемач. Исто така, тој го натера да ја задржи старата работа додека неговата компанија не почне да работи и да заработи пари. Тој е инспиративен шеф и ментор.

Тие имаат хоби што го прават дури и кога се зафатени

Шефовите кои инспирираат имаат време за своите страсти. Тие ќе читаат, ќе трчаат, ќе играат, дури и среде нивниот напорен распоред. И тоа е нешто што треба да го научите од нив. Да се ​​има хоби и да го правиш без разлика на сè, значи дека си посветен – на себе.

На овој начин на сите им кажувате дека сте посветени на себе и само така можете да бидете посветени на работата. Шефовите кои инспирираат го прават тоа на суптилен начин. Научете го тоа од нив.

Го раздвојуваат приватниот и деловниот живот

Никогаш нема да најдете како носат емоции од дома на работа и обратно. Знаат да исклучат или да префрлат на друга брзина во зависност од ситуацијата. Кога се во својот дом, таму се и со тело и дух. Кога работат, ти припаѓаат тебе.

Имаат неверојатно чувство за рамнотежа помеѓу работата и животот. Можам да посветам онолку време колку што е потребно и на приватни и на деловни обврски. Тоа е особина која вреди да се имитира од нив.

Тие се искрени

Секогаш кога е потребно. Не секогаш, затоа што инспиративните шефови не се глупави. И паметните луѓе знаат дека искреноста не е секогаш најдобрата политика. Но, тие се искрени кога треба, особено со своите вработени. Не лажат за ситници. Тие не се плеткаат, ги нарекуваат работите онакви какви што навистина се.

Нема да се двоумат кога ќе треба да ве предупредат на некоја грешка. И тие нема да се двоумат кога станува збор да ве научат. Сè што сметаат дека е потребно.

Инспиративните шефови не се совршени шефови. Совршениот шеф веројатно не постои. Но, тие се одлични. Брилијантен, речиси совршен и сакан. Ги мразат само оние кои не можат да разберат зошто се толку големи. Најмногу од сè, тие се ретки. Ако наидете на таков шеф, држете се со него додека не научите нешто. Кога ќе станете шеф, обидете се да бидете таков.