Сефора ги продава сите свои 88 продавници во Русија

28

Висината на трансакцијата не е објавена, а сумата се проценува на околу осум милијарди евра.

„Sephora објави дека потпишала договор за продажба на 100% од својата подружница во Русија на локален извршен директор“, се вели во соопштението. Се забележува дека одлуката е насочена кон „обезбедување континуитет за вработените“.

Според SPARK, извршен директор на АД Сефора Рус, руската подружница на Сефора, е Евгениј Дроздов. Во пораката не е објавена сумата на зделката. Според извор на WWD, трансферот ќе се случи „за неколку недели“.

Сега Sephora поседува 88 продавници во Русија. По завршувањето на зделката, тие ќе работат под брендот Ile de Beaute, се вели во извештајот.

Ile de Beauté е еден од најстарите руски синџири за козметика и парфимерија, основан во 2001 година. Тoj започна да соработува со LVMH во 2008 година, создавајќи заедничко вложување, каде што француската групација доби 45% и опција за дополнително зголемување на својот удел. До 2017 година, LVMH целосно го откупи ланецот Île de Beaute. Во 2020 година беше објавено дека продавниците Île de Beaute ќе работат под брендот Sephora.