Сејлор: 10 пречки за Биткоин пред да стане масовно користено средство

15

Извршниот директор на MicroStrategy, Мајкл Сејлор неодамна опиша десет работи што тој рече дека го спречуваат Биткоинот (БТК) да стане масовно користено средство.

Ако се решат овие таканаречени „болни точки“, секоја од нив ќе биде „многу поволна“ за индустријата на Биткоин.

Во интервју за „Блумберг“, Сејлор ја спомена вош (wash) трговијата како прва точка. Бидејќи сè уште нема правила против ова во Биткоин, трговците можат да собираат даночна добивка со купување и продавање на сопствени БТК. Ова е забрането на традиционалните берзи.

Тргувањето со биткоин моментално е погодено од 520 нерегистрирани и нерегулирани платформи за тргување кои нудат 20 пати или повеќе потпора. Ова придонесува за зголемена нестабилност во крипто-просторот, истовремено одбивајќи ги долгорочните инвеститори и уништувајќи други. Кога овие берзи ќе бидат се регулирани, тоа ќе биде од корист за Bitcoin.

Има над 19.000 други криптовалути кои Сејлор ги смета за „нерегистрирани хартии од вредност“ и тие се вкрстено обезбедени со Биткоин. Како што стануваат јавно тргувани инструменти, Сејлор верува дека ова ќе ја намали нестабилноста на БТК.

Голем број „банки“ нудат неодржливи приноси во крипто-просторот и создаваат нестабилност кога ќе пропаднат. И Terra и мрежата Celsius се неодамнешни примери за ова. Таквите институции мора да бидат регулирани како традиционалните банки, како што се залага од Комисијата за хартии од вредност (SEC).

Сè уште постои голем страв и незнаење околу Биткоин. Ова се должи на комбинацијата на недостаток на техничко знаење и медиумски приказни за колапсот на Биткоин. Ваквите приказни често се поврзуваат со колапс на цените, измама или наводна еколошка штета.

Целосно регулирана и одобрена стабилна монета допрва ќе се појави на пазарот. Достапноста на таков производ, кој е издаден од FDIC или одобрен од SEC, ќе биде од корист за индустријата. Tether (USDT) моментално е најголемиот „стејблкоин“ во светот, но е под влијание на недостатокот на транспарентност во неговите резерви.

Спот ЕТФ за Биткоин сè уште не е лансиран во Соединетите држави. Досега се одобрени само ЕТФ фјучерси, иако спот производи се лансирани во многу други развиени земји. Сејлор верува дека SEC сигурно ќе одобри еден во иднина, што ќе донесе повеќе капитал во просторот.

Последните три пречки, според Сејлор, се актуелните сметководствени стандарди на FASB, недостатокот на насоки од FDIC и недостатокот на јасност од страна на SEC и CFTC.