Сејлор: Биткоинот е најбезбедното средство за пензиско портфолио

23

Основачот и извршен директор на MicroStrategy, Мајкл Сејлор, рече дека луѓето треба да додадат криптовалути во нивните пензионерски портфолија по одлуката на Fidelity Investments да објави опција за Bitcoin за своите планови 401 (k).

За време на конференцискиот повик за заработката на Microstrategy за првиот квартал во вторникот, Сејлор рече дека водечката криптовалута е многу подобра предност од златото.

„Да се нарече дигитално злато значи да се потцени. Ова се навистина најтешките пари во историјата на светот. Но, ако размислувате за богатството на генерациите и ако сакате да оставите нешто за вашите внуци или ако сакате пензиски фонд, ова е очигледно многу, многу фасцинантен елемент од 401 (к)…“

Бидејќи луѓето се плашат да инвестираат во акции и обврзници поради тековните економски услови, Сејлор вели дека Биткоинот е најмалку ризичното средство за инвестирање за пензија.

„Лансирањето на 401 (k) беше нешто како истрел кој се слуша низ целиот свет, бидејќи она што се случува овде е дека луѓето ќе мора да застанат и да размислат за тоа, или тоа е најмалку ризичното нешто што можете да го направите во пензиско портфолио или е премногу ризичен за да се стави во портфолио за пензионирање. Штом размислите и истражувате, ќе сфатите дека ова е најмалку ризичното нешто што би можеле да го ставите во вашето пензионерско портфолио. Барем тоа е мислењето на луѓето кои го проучуваат Биткоин некое време, па нудењето 401 (к) од Fidelity е огромен едукативен настан. Ова [ќе ја нагласи темата] за финансиските советници, пензионираните планерите, целата голема финансиска индустрија и мислам дека на крајот ќе го претстави Биткоинот на сосема нова класа инвеститори и ќе ја прошири класата на средства“, истакнува тој.

До 31 март 2022 година, Microstrategy поседуваше 129.218 биткоини во вредност од околу 4,6 милијарди долари. Сејлор рече дека софтверската компанија не планира да продава БТК во моментот, наведувајќи ја стратегијата за стекнување и задржување на крипто средството на долг рок.