Секој петти работник ќе даде отказ до крајот на годината: Топ 4 професии кои дебело ќе наплатат

282

Големата оставка ќе продолжи, покажува новото глобално истражување на PwC. Притоа секој петти вели дека најверојатно ќе ја смени работата во следните 12 месеци.

Компанијата на Светскиот економски форум во Давос го претстави „Глобалното истражување за  надежи и стравови на работната сила 2022“ , на кое беа анкетирани повеќе од 52.000 работници во 44 земји.

Во соопштението за печатот, консултантската фирма рече дека повисоките плати, повеќе исполнување на работните места и желбата да се биде „навистина свој“ на работа се фактори кои ги туркаат работниците да ги променат работните места.

Околу 35% од испитаниците планираат да побараат од своите работодавци повеќе пари во следните 12 месеци.
„Наодите се многу јасни… гледате дека значителен број вработени се загрижени за нивното идно вработување и безбедноста на работата“, рече Боб Морик, глобален претседател на PwC на форумот.

Меѓутоа, „моќта сега, тврдиме, е во рацете на поединци кои се вработени“.

Притисокот за повисоки надоместоци е најголем во технолошкиот сектор, каде што 44 отсто од испитаниците кои работат во индустријата изјавиле дека планираат да бараат покачување, според PwC. Спротивно на тоа, само 25% во јавниот сектор изјавиле дека планираат да го сторат истото.

„Квалификуваните вработени најверојатно ќе бараат унапредување и зголемување на платите, но и нивниот менаџер да ги слуша, додека на оние кои ги немаат вештините им недостасува моќ на работното место“, пишува PwC.

Индустриите со најголем удел на испитаници кои сметаат дека нивните вештини се дефицитарни се здравството, технологијата, медиумите и телекомуникациите.

„Ако овие луѓе чувствуваат дека имаат вештини, побезбедни се да бараат нови и различни можности, тие се посигурни… да зборуваат за севкупните пакети на награди, тие се посигурни во однос на целта што веруваат дека ја исполнуваат, “, рече Морик.

Со тесниот пазар на труд, уште поважно е организациите да заземат „пристап воден од луѓето и технологијата“, рече Керол Стубингс, глобален лидер на PwC во даночните и правни услуги.

„Тоа значи инвестирање и во дигитална трансформација и во вештини“ со фокус на зајакнување на вештините на квалификуваните работници, обезбедување пристапни патишта за оние на кои им недостасуваат вештини и автоматизација што ги ослободува луѓето да го прават она што само луѓето можат да го направат.

Повеќе пари се најголемиот мотив за промена на работните места, а сепак да се најде исполнување на работа е „подеднакво важно“, според PwC.

Околу 71% од испитаниците во истражувањето рекле дека зголемувањето на платата ќе ги доведе до промена на работните места, но 69% рекле дека ќе го сменат и работодавецот за подобро чувство за исполнување на работата.