Секоја трета недвижност во Хрватска ја купуваат странци

38

Како да се обезбеди квалитетно домување сè уште е горлив проблем за многу Хрвати. Цените на новите згради незапирливо растат, исто како и каматите за станбени кредити и за изнајмување станови. Владата најавува нова мерка за субвенционирање закупнина. Многумина стравуваат дека тоа може да ги зголеми и цените на становите, исто како добро познатите субвенционирани кредити од АПН.
„Недостапноста на недвижностите е голем проблем, бидејќи цените последниве години растат со неодржливо темпо, повеќе од зголемувањето на платите. Минатата година имаше 20 отсто помалку трансакции и гледаме помал број на барања за кредити“, изјави за ХРТ Клара Матиќ, шеф на Одделот за трансакции на Colliers Croatia.

Младите семејства и студенти најтешко си наоѓаат свој дом, а веста за субвенционирање на станови ја дочекуваат со сомнеж.

Мислам дека треба да ги субвенционираат младите да купуваат приватни куќи, бидејќи трошокот за подзакуп е отприлика ист како ратата од кредитот“, вели граѓанинот.

„За младите да останат во Хрватска, тоа се суштински работи. Педесет проценти од постоењето е домување“, вели граѓанинот за ХРТ.

АПН-кредитите субвенционирани од Владата ја покачија цената на квадратите, па овој страв постои и кога е во прашање мерката за субвенционирање закупнина, чии детали размислува Владата.

„Мислам дека требаше да се објави и врз основа на таа програма ќе се овозможи, за што се предвидени средства во државниот буџет, да се кофинансира киријата за млади студентски семејства, а државата да скокне со одредена сума“, објави Бранко Бачиќ, министер за градежништво, просторно уредување и државен имот.

Министерот ја најавува и хрватската стратегија за изградба на станови, која ќе ги дефинира спорните субвенции и статусот на заштитените станари. Истражувањето на нашата консултантска компанија покажува дека пазарот на недвижности е динамичен.

„Сите сегменти на комерцијалните недвижности се во здрав инвестициски и развоен циклус. Интересот не само на странските инвеститори се зголеми по пристапот на Хрватска кон еврото и Шенген, туку и силата на домашниот капитал. За оваа година очекуваме забавување на растот на цените, а можеби дури и стагнација до крајот на годината“, изјави Ведрана Ликан, директор на Colliers Хрватска, Словенија и Босна и Херцеговина.

Секој трет недвижен имот во Хрватска го купуваат странци, а освен за станови и вили, особено се интересираат за канцеларии и логистички простори.