Семејството Бенетон и Блекстоун преземаaт италијанска компанија за 63 милијарди долари

30

Италијанското семејство Бенетон и американскиот инвестициски фонд Блекстоун дадоа понуда за купување на италијанската компанија Атлантиа по цена од 58 милијарди евра (63 милијарди долари).

Оваа понуда ја нагласува атрактивноста на инфраструктурниот сектор, а оваа зделка би била втора по големина трансакција годинава, т.е. глобална аквизиција, веднаш зад аквизицијата на Microsoft од 69 милијарди долари Blizzard, објави Ројтерс.

Алесандро Бенетон, претседател на семејниот холдинг Edizione, рече дека една од целите е да се зачува интегритетот на Атлантиа и италијанскиотидентитет, додавајќи дека нашле долгогодишен ко-инвеститор и партнер во Блекстоун. Edizione поседува една третина од Атлантиа.

Понудата најавува нова фаза за Атлантиа, која ја продава својата домашна подружница, компанија за изградба на автопати, да ја повлече границата на спорот предизвикан од смртоносното уривање на мостот во 2018 година.

Продажбата ќе го намали долгот на Атлантиа од 38,6 милијарди евра и ќе донесе 8 милијарди евра во нејзината каса.

Бенетонс и Блекстоун во четвртокот соопштија дека ќе понудат 23 евра по акција, што е премија од 24,4 отсто од цената на акцијата.