Северен тек 2 во моментов не ги исполнува барањата на ЕУ

39

Според германската министерка за надворешни работи Аналена Бербок, проектот за гасоводот Северен тек 2 во моментов не ги исполнува барањата на ЕУ.

Според неа, тоа е причината што е стопиран процесот на сертификација.

„Нашата сојузна влада во коалицискиот договор јасно кажа дека енергетските проекти во Германија мора да бидат во согласност со европските барања, што важи и за „Северен тек 2“. Меѓутоа, во моментов не е таква ситуацијата и сертификацијата е стопирана“, тврди министерката во интервју за италијанскиот весник Ла Стампа.

Според неа, прашањето за ставање во функција на Северен тек 2 има геополитички карактер.

Таа потврди дека актуелната германска влада го поддржува пристапот наведен во заедничката декларација со САД, според која „ќе бидат воведени ефикасни и драстични мерки против Русија, во соработка со европските партнери, доколку Москва ја користи енергијата како оружје или каков било Агресивни акции во Украина “.

Бербок смета дека политичката одговорност значи на сите во Европа да им се обезбеди струја и парно, без оглед на нивото на приход. Таа смета дека е неопходно да се зајакне европската енергетска независност.