Северна Кореја се фокусира на крипто-кражби

8

Позната фирма за сајбер безбедност вели дека севернокорејската влада собира пари користејќи хакерски групи за извршување на кражби криптовалути.

Според новиот напис на компанијата за интернет безбедност „Mandiant“, нацијата одметник го префрлила својот фокус од крадење на истражувања за вакцини против коронавирус на крадење дигитални средства.

„Mandiant“ вели дека нацијата сега ги прогонува финансиските институции и компаниите кои обезбедуваат услуги поврзани со криптовалути, наводни дезертери, медиумски организации и блогери.

„Со текот на времето, видовме дека оваа организација се префрла од напорите на „строго Ковид-19“ кон таргетирање на дезертерите, одбраната и владите, блогерите, медиумите, услугите за криптовалути и финансиските институции. Ова зголемување на одговорностите покажува дека групата брзо ја добила довербата на највисокото раководство на КНДР (Демократска Народна Република Кореја) и веројатно стекнала популарност“, се вели во извештајот.

Според компанијата за сајбер безбедност, Северна Кореја најверојатно ќе ги искористи украдените пари за да го финансира развојот на вакцини и оружје и да ги заобиколи санкциите што им ги наметнаа САД и други земји.

„Информациите собрани во овие кампањи веројатно ќе се користат за развој или создавање внатрешни елементи и стратегии, како што се вакцини, ублажување на заобиколувањето на санкциите, финансирање на програмите за оружје на земјата итн“, додаваат од „Mandiant“.