Севернокорејски хакери „бараат работа“ во ИТ компании ширум светот

22

Американските министерства издадоа официјално предупредување до ИТ компаниите во земјата, но тоа може да се повтори и во остатокот од светот. Имено, неодамна е забележано дека на бројни отворени огласи за работа се пријавуваат непознати лица, за кои постои сомневање дека се хакери. Тие беа ангажирани од севернокорејската влада да се инфилтрираат во странски компании и потоа да им наштетат, односно да се обидат да му донесат финансиска корист на нивниот режим.

Севернокорејските хакери на тој начин аплицираат за различни програмери и слични хонорарни ИТ позиции во САД, Европа и Азија. Се преправаат дека се независни експерти од САД или други земји, користат лажни идентитети и ја кријат својата вистинска локација, во обид да не бидат фатени во измама. Овие случаи може да се прочитаат од време на време во сведоштвата на луѓе кои интервјуирале такви тајни хакери.

Со цел да избегнат компаниите да им даваат работа на хакери со скриени намери, ФБИ, Министерството за финансии на САД и Министерството за внатрешни работи и правда издадоа официјално предупредување. Во него се вели дека „илјадници ИТ работници од Северна Кореја, без разлика дали од самата земја или од Кина или Русија, ја користат големата побарувачка за работна сила, особено во областа на развој на софтвер и мобилни апликации“. Тие се претставуваат најмногу како хонорарци од Јужна Кореја, Јапонија или остатокот од Азија.

Во истиот документ се споменува и типичниот „modus operandi“ на таквите „кандидати“ за работното место, како и знаците по кои може да се идентификуваат. Меѓу другото, тие споменуваат како фалсификуваат документи, нивните претходни портфолија на проекти, но и дека си даваат високи оценки на различни платформи за хонорарци.

Доколку бидат ангажирани, компаниите се соочуваат со финансиска штета, можна кражба на податоци и пари, па дури и казни за американските компании – бидејќи санкциите забрануваат бизнис со поединци и компании од Северна Кореја.