Шеф на нафтен гигант си поднесе оставка

20

Шефот на нафтениот гигант Бритиш Петролеум (БП) Бернард Луни поднесе оставка од функцијата извршен директор. Одлуката стапува на сила веднаш, соопшти компанијата.

Луни ја води компанијата од 2020 година, а оставката доаѓа откако директорот призна дека не бил „целосно транспарентен“ за одговорите што ги дал по истрагата на компанијата.

БП соопшти дека неодамна започнала истрага за наводните врски што Луни ги имал со колегите пред да стане директор.

БП соопшти дека започнал преглед на односите на Луни со колегите по анонимен дојава во 2022 година.

Во тоа време, компанијата рече дека Луни открил „мал број на афери со колегите пред да стане извршен директор“ и дека не открила прекршување на однесувањето на компанијата.

Одборот рече дека „неодамна“ добил слични наводи, што поттикна уште една ревизија.

„Г-дин Луни денеска ја информираше компанијата дека сега прифаќа дека не бил целосно транспарентен во неговите претходни изјави“, рече БП. „Тој не даде детали за сите односи и прифаќа дека имал обврска да даде поцелосни одговори.

Фото: facebook