Шефицата на СТО: Земјите не треба да тргуваат само со истомисленици

40

Светот треба да истражува нови можности за трговија, рече шефицата на Светската трговска организација (СТО), Нгози Оконџо-Ивеала, предупредувајќи ги трговските блокови да не ја ограничуваат соработката на истомисленици.

Американската министерка за финансии Џенет Јелен на крајот на минатата година рече дека синџирите на снабдување треба да се пренасочат од Кина во пазарно ориентирани земји, како што е Индија, сумирајќи го тој предлог во терминот пријателство.

Повик на претпазливост

Говорејќи на Светскиот економски форум во Давос, шефицата на СТО повика на претпазливост, нагласувајќи дека треба да се истражат повеќе можности за трговија со земјите и регионите кои досега пропаднаа на маргините на светската трговија.

„Кој е пријател? Не сте навистина сигурни дека личноста која ви е пријател денес ќе биде иста утре. Веќе видовме такви ситуации“, изјави Оконџо-Ивеала за Ројтерс.

„Не треба да имате пријатели само во Азија, туку и во Латинска Америка и Африка. Некои земји таму се совршени за проширување на моментално концентрираното производство. Внесете ги во синџирот на снабдување“, предложи таа.